Pleegzorg

Belangrijke overzichten

Pleegzorg
Kennisflits 2018:6 Kansen voor Pleegzorg: zorgelijk en hoopvol
Anouk Goemans van universiteit Leiden schetst in haar overzichtsartikel enerzijds een ontmoedigend beeld over pleegzorg, anderzijds ziet ze mogelijkheden om kansen te verbeteren.


Kennisflits 2017:6 Gezinszorg - geen tehuis!
In de Week voor de Pleegzorg (1-8 november 2017) een Kennisflits met daarin uitleg waarom opvang in een gezin zoveel beter is dan in een tehuis. Voor de praktijk: zie de documentaire AliciaBijgesloten een Engelstalig artikel waarin dieper wordt ingegaan op de ontwikkelingen van kinderen in familiezorg of tehuiszorg.


Kennisboek pleegzorg
Het kennisboek Pleegzorg geeft een gedocumenteerd overzicht van onderzoek en klinische bevindingen in de pleegzorg. Aan de orde komen negen thema's: Wetgeving in Nederland, werving en uitval van pleegouders, hechting, loyaliteit en bezoek van de ouder, mishandelde kinderen in de pleegzorg, het pleeggezin, netwerkzorg en netwerkpleegzorg, afgebroken plaatsingen: oorzaken en gevolgen, overgang naar volwassenheid.
Kennisboek pleegzorg . J. Strijker. Stili Novi, 2009.
 

Pleegzorg in Perspectief: Ontwikkelingen in Theorie en Praktijk 2010
In dit boek belichten deskundigen vanuit het veld van pleegzorg en adoptie de ontwikkeling binnen pleegzorg vanuit verschillende invalshoeken. In het eerste deel komt de opvoedingssituatie van pleegkinderen, hun ontwikkeling en hun relatie tot ouders en pleegouders aan de orde. Veel processen die plaatsvinden zijn specifiek voor pleegkinderen, maar veel geldt ook voor geadopteerde kinderen. Het tweede deel gaat in op het juridisch kader waarbinnen pleegzorg plaatsvindt. Het derde deel schenkt aandacht aan het verloop van pleeggezinplaatsingen, aan risicofactoren en beschermende factoren en de gevolgen van overplaatsingen van kinderen. Ook de organisatorische aspecten van pleegzorg komen hier aan de orde. In het vierde deel wordt aandacht besteed aan de diagnostiek van pleegkinderen en de mogelijkheden van interventie. Ten slotte worden twee praktijkmodellen op het gebied van de pleegzorg besproken. In een slotbeschouwing gaat de redactie, bestaande uit Peter van den Bergh en Tonny Weterings, in op de bijdragen van de verschillende auteurs. ¬Tevens presenteren zij een pedagogisch beslissingsmodel voor pleegzorg. 
Pleegzorg in perspectief : ontwikkelingen in theorie en praktijk / P.M. van den Bergh, A.M. Weterings. - Assen: Van Gorcum, 2010. - 404 p. - ISBN 9789023245520


Voor goede opvang voor kinderen - de week van de pleegzorg
Van 10 – 18 oktober is de week van de pleegzorg, waarbij 3.500 nieuwe pleegouders geworven moeten worden. Pleegzorg vangt veel kinderen op: in 2014 woonden 21.880 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders.
Kwantiteit is belangrijk, maar de kwaliteit niet minder. Uit onderzoek dat het ADOC sinds haar uitbreiding in 2014 naar pleegzorg deed, blijkt het grote verschil tussen adoptie en pleegzorg in de stabiliteit van de plaatsing - in pleegzorg een veel groter risico - en het belang van de onvoorwaardelijke hechting die tussen adoptie/pleegouders en adoptie/pleegkind essentieel is voor een goede verdere ontwikkeling. 
Binnen pleegzorg worden momenteel belangrijke stappen gezet om stabiliteit te bevorderen. Zo is in September 2015 de Richtlijn Pleegzorg uitgekomen, die een actuele stand van zaken geeft van Nederlandse pleegzorg, methodieken en hulpverleningsmodulen. Voor de ‘Onderbouwing Richtlijn Pleegzorg’ is literatuur- en praktijkonderzoek uitgevoerd. Hiervan kunnen professionals uit zowel pleegzorg als adoptieveld profijt hebben. 

Share by: