Home voor pleegzorg & adoptie

"'Knowledge as service"

Fundament onder pleegzorg en adoptie

Pleegzorg en adoptie roepen veel emoties op. 
Juist daarom is het belangrijk om onderbouwde informatie te krijgen en houdt het Kennisbureau ter Meulen wetenschappelijke literatuur bij. Zo kan wetenschappelijk verantwoorde informatie gebruikt worden bij vragen vanuit de praktijk.

 Pleegzorg en adoptie zijn vormen van bijzonder ouderschap
Pleegzorg en adoptie zijn vormen van bijzonder ouderschap. 
Zowel bij pleegzorg als adoptie kon het oorspronkelijke gezin niet garanderen dat het kind kon opgroeien in een sfeer van veiligheid, liefde en begrip, met levensomstandigheden die nodig zijn voor de ontwikkeling van het kind. 
Veel thema's komen zowel bij pleegzorg als adoptie voor, zodat beide velden van elkaar kunnen leren.
Kijk maar

Wat KennisBureau ter Meulen doet

Kennis

Ieder jaar komen honderden wetenschappelijke artikelen uit over pleegzorg en adoptie. Maar mensen die in beleid en praktijk werken, hebben weinig tot geen tijd om zich hierin te verdiepen. Dat doe ik, om zo een brug te vormen tussen wetenschap en praktijk. Sinds 2007 check ik de wetenschappelijke databases en selecteer de artikelen die het meest interessant zijn voor de praktijk. Van de belangrijkste artikelen, die inzichten onderbouwen of die nieuwe inzichten leveren, maak ik een Kennisflits of een korte samenvatting.

Eigen onderzoek & projecten

Naast het bijhouden van literatuur doe ik al jaren ook zelf onderzoek over pleegzorg en adoptie. Mijn artikel over het onderzoek naar tevredenheid van volwassen interlandelijk geadopteerden is in 2019 gepubliceerd in het tijdschrift Adoption and Fostering. Ik doe ook onderzoek in opdracht. Meer weten over mijn eigen onderzoek en projecten?

Diensten

Deze website levert voor iedereen toegankelijke informatie. U vindt een inkijkje in het veld met interessante wetenschappelijke peer-reviewed artikelen. Maar dat kan natuurlijk niet gratis. Daarom vraag ik betrokkenen om het vrij toegankelijke deel van mijn werk te steunen via donaties, maar doe ik ook betaalde opdrachten. Een overzicht van wat mogelijk is, vindt u hier.

Kennisflits 2019:5
Wanneer samen plaatsen niet het beste is

Hoewel samen plaatsen broertjes en zusjes in pleegzorg en adoptie meestal positief is, ontdekte Julie Selwyn dat slechte relaties tussen broers en zussen een belangrijke rol speelden bij bijna 80% van families in crisis of na breakdown. En professionals herkenden het niet....

Breakdown
Het samen plaatsen van broertjes en zusjes leidt meestal tot grotere stabiliteit van de plaatsing. Ze kunnen zich makkelijker met elkaar verbonden blijven voelen. Scheiding van broertjes en zusjes kan levenslang een ernstig gevoel van verlies geven en slechtere geestelijke gezondheid. 
Selwyn onderzocht de relatie tussen broers en zussen in 41 Engelse gezinnen die vanuit pleegzorg hadden geadopteerd: 41 gezinnen waar breakdown had plaatsgevonden en 42 families waar de plaatsing in crisis was. Bij breakdown wordt een plaatsing verbroken, terwijl dat niet de bedoeling was. Omdat adoptieouders bijna nooit opgeven, ligt het percentage breakdown bij adoptie uit pleegzorg opvallend laag: rond de 3 procent. 
Bij 75% van de kinderen in het onderzoek was in het oorspronkelijke gezin sprake geweest van huiselijk geweld, seksueel misbruik en/of middelen gebruik. We weten dat pesten en geweld naar broertjes en zusjes het meest voorkomt in families met huiselijk geweld en kindermishandeling. Als ouders niet beschikbaar zijn (emotioneel en/of lichamelijk), dan kan een van de kinderen de ouderrol op zich nemen – ‘parentificatie’. 

Onbalans
Slechts bij 18 van de 83 gezinnen bleken de relaties tussen de broers en zussen normaal te zijn, met een balans tussen positieve en negatieve interacties. In 64 families waren er vooral negatieve interacties, of extreme wisselingen tussen positieve en negatieve interacties. 
Pesten en geweld naar broertjes en zusjes komt het meest voor in gezinnen met huiselijk geweld en kindermishandeling. Vijfenzeventig procent van de geadopteerde kinderen had dit in het oorspronkelijke gezin meegemaakt. 
Vaak was sprake van parentificatie: kinderen konden hun zorgende rol of controle over het broertje of zusje niet opgeven, waarbij het kind (meestal de oudste) leeftijd en status gebruikte om broertjes en zusjes te beheersen. Veel van de problematische kinderen hadden sterk het gevoel onrechtvaardig en slechter behandeld te zijn door het leven en door hun adoptieouders dan hun broers en zussen. Sommige kinderen waren diep gekwetst doordat een nieuw kind in het gezin kwam. 

Dagelijks
Het dagelijks leven in de families met niet-normale broer-zus verhoudingen werd ook abnormaal: minder vrienden en sociale activiteiten, sloten op de slaapdeuren, geen vrienden thuis. Broers en zussen leden ook onder de aanvallen van het kind naar hun ouders, kregen minder aandacht of werden zelf mishandeld of misbruikt.
Bij de breakdowns was de aanleiding eigenlijk altijd het geweld van het problematische kind tegen de adoptiefamilie. In acht gezinnen was geweld tegen broers en zussen de directe aanleiding, in andere gezinnen triggerde het gebrek aan veiligheid van de kinderen de beslissing. 

Niet herkend
Opvallend en tragisch was dat ouders vaak voorafgaand aan de breakdown professionals en politie hadden ingeschakeld, maar dat deze de impact van het gewelddadig gedrag naar broers en zussen negeerden. Het lijkt erop dat de optie dat hulp voor broers en zussen noodzakelijk zou zijn niet eens bij de hulpverleners opkwam. 
Op het totaal van de in huis genomen kinderen is het risico van parentificatie misschien niet groot, maar gezien het effect op breakdown is het een belangrijke factor om mee rekening te houden.
Alle kennisflitsen
Opdrachten
Doordat ik de wetenschappelijke literatuur bijhoud in een eigen database, kan ik relatief snel onderwerpen uitzoeken. De gespecialiseerde wetenschappelijke taal vorm ik om tot begrijpelijke teksten. Ik doe literatuuronderzoeken, presenteer deze, organiseer workshops of conferenties. Omdat ik ook kennis vanuit de praktijk heb, doe ik ook praktijkonderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is ook mogelijk - dan werk ik vaak samen.
ADOC
Het KennisBureau is voortgekomen uit het ADOC. Sinds de ADOC website in 2018 bij Universiteit Leiden gestopt is, worden bezoekers doorgeleid naar deze website. Informatie vanuit de ADOC website is terug te vinden op de ADOC pagina's van deze website.
Stabiliteit in pleegzorg
Onderzoek vond 20-50% breakdown van pleegzorgplaatsingen.  Overplaatsingen hebben meestal schadelijke effecten voor kinderen. Adoptieplaatsingen zijn veel stabieler - kinderen horen daar onvoorwaardelijk in het gezin. Ik zoek vanuit wetenschappelijke kennis en ervaringen in het buitenland naar mogelijkheden voor meer stabiliteit in pleegzorg. Zo zoek ik nu financiering voor een onderzoek naar tevredenheid van volwassen pleegkinderen in Nederland. Hulp is welkom!
Wanneer het gaat om zulke belangrijke beslissingen als de levenslange ontwikkeling van kinderen, dan is goed geïnformeerd zijn een voorwaarde. Beslissingen moeten worden gedragen door goed onderbouwde kennis. Het verzamelen van kennis en de kennis vertalen naar de praktijk kost geld. 
U kunt meehelpen dit te bekostigen!

'Opinies zijn gratis, Kennis kost geld' 

Donaties en crowdfunding

Knowledge as service
Share by: